Silverskärs mat

På Silverskär ser vi måltiderna som en viktig del av upplevelsen. Därför lägger vi ner hela vår själ i maten vi serverar. Det gäller allt från att hitta råvaror av högsta kvalitet och tillreda dem på ett respektfullt sätt till att förmedla matens historia till dig som är gäst. 

När du äter hos oss ska du känna den genuina skärgårdskänsla som genomsyrar våra öar även i maten. Därför låter vi årstiderna bestämma menyn. Köket har även ett nära samarbete med jordbrukare och fiskare i trakten.

Vårt ledord är hållbarhet

Silverskär har ett eget styckeri. Det ger oss möjlighet att köpa in åländskt gräsbeteskött som vi sedan hängmörar själva. På så sätt kan vi servera kött som verkligen håller den kvalitet och spårbarhet som vi står för. Dessutom blir smakupplevelserna utöver det vanliga.

All fisk kommer från vattnen runt Åland. I huvudsak från vänner och bekanta i trakten men också genom vårt eget fiske, som vi gärna uppmuntrar dig som är gäst att delta i.

Bröd och bakverk är bakat på mjöl från ekologiska Överängs kvarn i Ödkarby. Örter och kryddor plockar vi delvis vilt, men vi odlar även i den lilla köksträdgården på Silverskär. Grönsaker och rotsaker är skördade av hängivna åländska jordbrukare – och som med alla våra inköp är hållbarhet alltid ledordet.

Bevara och utveckla åländsk matkultur

I Silverskärs kök utforskar vi hela tiden nya möjligheter att ta tillvara det kulturarv som rör åländsk mat och matlagning. Därför jobbar vi ständigt med att kombinera gamla tiders tekniker, smaker och nödvändiga förvaringssätt med nutida arbetssätt. På så sätt försöker vi skapa unika smakupplevelser som samtidigt ofta känns välbekanta.

Förhoppningsvis har vi lyckats förmedla en del av våra tankar om råvaror, matkultur och hållbarhet genom denna text. Vi ser framemot att ge dig och ditt sällskap många minnesvärda måltider hos oss ute på Silverskär.

Viktor Eriksson, kökschef

Silverskär