Världens äldsta Champagne!

I juli 2010 fann dykare världens äldsta champagne i ett vrak på Åland. 168 flaskor bärgades, många från champagnehuset Vueve Clicquot. Lasten tros ha varit på väg till en rysk garnison i Finland runt 1840 men förliste och har därmed legat på havsbottnen i närmare 200 år! 

Att flaskorna hade legat i en jämn temperatur i mörker gjorde att de bevarats i utmärkt skick visade det sig, champagnekännare som smakade var lyriska! Det ena gav det andra och idag har vi lagrat champagne i vattnen kring Silverskär sedan 2011 och för Veuve Clicquots räkning sedan 2014. Projektet heter "Cellar in the sea" och kommer pågå i totalt 40 år. Champagnen ligger på närmare 50 meters djup där temperaturen håller runt 4 grader året om och när de plockas upp är de vackert insvepta i havets smådjur och snäckor.

I år firar Veuve Clicquot 250 år och håller en världsutställning i fem världsstäder under 2022 och 2023, där "Cellar in the sea" kommer att vara en del av utställningen, väldigt roligt! 

Behöver ni ett bubblande avbrott från konferensen eller vill du bjuda dina vänner på något unikt? Njut då av berättelsen där ni får höra mera om vrakfyndet och provsmaka champagner från Veuve Clicquot eller följ med på ett champagneäventyr där vi jagar den gula änkan som finns gömd till havs eller på land!

Ta kontakt för mer info om boende på Champagne Island. 

Veuve event 2023
BBC reel - "The world's oldest drinkable champagne" - av Erika Benke
veuve flaskor
Veuve Clicquot firar 250 år

I samband med att champagnehuset fyller 250 år håller de en resande utställning i 5 världsstäder, Los Angeles, Tokyo, London, Sydney och Kaptstaden. I utställning ingår Cellar in the sea, vårt 40- åriga samarbetsprojekt med Veuve Clicquot där vi lagrar Champagne på havsbottnen för deras räkning. I videon nedan kan du se en skymt av "Cellar in the sea" som är en del av utställningen!