Historien om Silverskär Islands

 

Skärgårdshemmanet Silverskär är verksamhetens hjärta och hade fast bosättning fram till slutet av 1950-talet. Öns nyare byggnader har alla uppförts för att harmoniera med den faluröda huvudbyggnaden.

Sedan 1988 har Silverskär funnits i familjen Holmbergs ägo. Tanken har hela tiden varit att kunna erbjuda företag och privatpersoner en annorlunda mötesplats långt från vardagens stress. Personlig service, högklassig, närproducerad mat i en genuin omgivning där man alltid har sin egen ö, allt med hållbarhet och respekt för miljön.

Grannön Sviskär har vi valt att hålla i det närmaste orörd. Det lilla sällskapet bor bekvämt i en eremitstuga med självhushåll. Den vedeldade strandbastun och den elfria miljön ger en upplevelse utöver det vanliga.

Sommaren 2010 fann dykare ett vrak i Ålands södra skärgård. Vraket hade en förnäm last, nämligen världens äldsta drickbara champagne! Detta har utvecklats till ett samarbete mellan Silverskär och champagnehuset Veuve Clicqout. ”Cellar in the Sea” är ett forskningsprojekt där vi under ett 30 tal år lagrar champagne under samma förutsättningar som i vraket.

Fiskeläget Klobben stod färdigt 2016. Idén bakom projektet var Johan Mörns vinnande bidrag i innovationstävlingen Skraknästet. Här återskapades ett traditionellt åländskt fiskeläge som förr var vanligt i ytterskärgården där man bodde under fiskeperioden. På Klobben bor man enkelt men bekvämt ett stenkast från havet.

Champagne Island som stod färdigt 2017 är det senaste tillskottet bland våra öar. På den lilla, kala ön kan mindre sällskap exempelvis njuta av en champagneprovning i den lilla champagnevaktarstugan.

Välkomna till Silverskär Island – en pärla i havet!